Oana Țăpurică
Lecții pe care nu trebuie să le uităm după pandemia cauzată de covid-19
Se poate și online
A fost nevoie de o situație extremă pentru a demonstra ceea ce era de demonstrat: se poate și fără dosar, se poate și fără ”conform cu originalul”.
Constatăm cu oarece plăcută surprindere că instituții ale statului destul de reticente în a utiliza tehnologia informației și comunicațiilor încep încet-încet, să funcționeze online.
Am primit adeverințe eliberate online, am reușit să facem înregistrări de mențiuni la Registrul Comerțului online, am primit certificate de atestare fiscală de la DITL online, chiar și clienții încep să înțeleagă că viitorul este online. A fost nevoie de un caz de forță majoră pentru a demonstra ceea ce era de demonstrat: se poate și fără dosar cu șină, se poate și fără „conform cu originalul”, se poate și fără cele 44 de exemplare tipărite și multiplicate și semnate olograf (pe sistemul, 2 la primărie, 2 la prefectură...). Curat murdar, sper să ne țină și după ce trece pandemia.
Nu înseamnă să mutăm totul în online, nu înseamnă să nu mai interacționăm unii cu alții, nu înseamnă că anumite acțiuni nu sunt mai simple în varianta clasică, ci înseamnă doar că se poate și că este momentul să învățăm asta și să acceptăm definitiv acest lucru.
Starea de urgență nu înseamnă nici război, nici anarhie, ci reflecție și acțiune
Să ne bucurăm de lucrurile frumoase ale acestei perioade petrecută preponderent în casă.
A trecut ceva timp de când a fost decretată starea de urgență. Cu toate acestea, suntem departe de a acționa rațional. Foarte mulți dintre noi se plasează, pe fondul dezinformării și al lipsei de empatie fie în latura superficialității extreme (ce, nu ați mai văzut răceală până acum?) fie în latura exagerărilor extreme (numai Dumnezeu ne mai poate salva). Una peste alta, e momentul să fim raționali, să conștientizăm că nu este nici stare de război, nici penurie de alimente, nu suntem nici luați ostatici și ținuți într-un buncăr, nu suntem nici privați de somn, și nici de multe alte beneficii ale vieții secolului XXI.
Este momentul să reflectăm nu atât la binele nostru (pentru că asta facem în fiecare zi chiar și fără să ne dăm seama), cât la binele celor mai puțini norocoși dintre noi, care se află în situații de risc mult mai accentuate decât cele ale noastre, ale celor care ne plângem, criticăm și ne dăm cum părerea despre cum ar fi „mai bine”. De multe ori „mai binele” este dușmanul binelui, prin urmare, e momentul să ne bucurăm de lucrurile frumoase ale acestei perioade petrecută preponderent în casă. Și nu sunt puține...
Ce poți face azi nu lăsa pe mâine, e posibil ca mâine nimic să nu mai fie la fel
Un lucru rămâne după această perioadă: nimic nu va mai fi ca până acum.
Odată în plus vorba bătrânească își dovedește forța și valoarea. Oare câți dintre noi nu au fost prinși nepregătiți de această pandemie? Parcă am fi vrut să ne întâlnim cu persoane dragi pe care le amânam de la săptămâna la săptămână, parcă am fi vrut să ne vizităm părinții pe care nu i-am vizitat săptămânile trecute pentru că a plouat sau pentru că, după o săptămâna epuizantă de muncă, puteau să mai aștepte o săptămână.
Oare câți dintre noi nu dorim subit să ieșim din casă la o plimbare sau la un grătar, sau la operă, sau la teatru, sau la film, fix acum, deși de o mulțime de luni nu am mai făcut niciuna dintre aceste activități? Să fie tentația fructului interzis? Să fie faptul că ne obișnuisem prea mult să facem ce vrem, când vrem, cum vrem, dacă vrem? Să fie faptul că ne-am obișnuit să avem drepturi, iar obligațiile să le lăsăm pe seama celorlalți? Oricare ar fi adevărul, un lucru rămâne după această perioadă: nimic nu va mai fi ca până acum.
Depinde însă de noi să ne învățăm lecțiile, și să fim mai buni, mai conștienți, mai responsabili, mai empatici. Lupta cu noi înșine va fi mult mai grea decât cea cu virusul, pentru că acolo statul în casă nu va funcționa, iar interdicțiile va trebui să ni le punem singuri.
Citește și despre:
#afaceri #antreprenor #provocări #productivitate #synesispartners