top of page
  • Poza scriitoruluiOana Țăpurică

5 Adevăruri incomode pe care nu ți le spune nimeni înainte să începi o afacere


Synesis Partners - 5 adevaruri despre afacere

1.NU VEI MUNCI MAI PUȚIN DECÂT ÎNAINTE...

Există un mit care spune că dacă ai propria afacere muncești când vrei, faci lucrurile cum vrei, te trezești când vrei, pleci în concediu când vrei, ești propriul tău stăpân. Ca antreprenor, vei constata rapid că unii dintre clienții tăi pot fi mai exigenți decât orice șef ai avut până la momentul acela. Deși aparent nu îți spune nimeni ce să faci și nu îți stabilește nimeni termene, vei constata faptul că toată lumea are așteptări de la tine: clienții tăi, furnizorii tăi, angajații tăi, contabila ta. Fără ca cineva să îți traseze sarcini, te vei trezi pus în situația de a pleca în delegație la ora 5:00, de a face plăți din mașină sau de a suplini cumva lipsa angajatului tău care s-a îmbolnăvit subit în ziua în care avea o prezentare importantă de făcut la un client. De multe ori, entuziasmul că „muncești pentru tine și nu pentru altul” te face să nu observi că în noua ta calitate de antreprenor muncești mult mai mult decât din postura de angajat.


2.NU POȚI SĂ ÎȚI IEI JUCĂRIILE ȘI SĂ PLECI...

Unul dintre avantajele statutului de angajat este acela că poți schimba jobul oricând simți că există lucruri care te nemulțumesc: poate te-ai plictisit de ceea ce faci, poate ai chef să încerci ceva nou, poate ți se pare că ești exploatat, poate că ești prea puțin plătit raportat la cât muncești. Unde mai pui că în permanență te poți duce la interviuri, îți poți căuta un loc de muncă în străinătate sau poți pleca la concurență. Ca antreprenor, ai renunțat la toate aceste privilegii. Dacă ce se întâmplă în firma ta nu te mulțumește, nu poți pleca la concurență, trebuie să fii tu cel care ia măsurile de redresare, cel care găsește pentru sine și pentru ceilalți motivația de a continua. Prin urmare, dacă în calitate de angajat poți fi primul care părăsește corabia, în calitate de antreprenor, vei fi cel care stinge lumina!


3.NU ESTE SUFICIENT SĂ GÂNDEȘTI, TREBUIE SĂ ȘI FACI...

Dacă îți imaginezi înainte să pornești afacerea că te vei urca într-un palat de cleștar de unde îți vei exersa calitățile de strateg și vei da indicații prețioase pe care angajații tăi le vor operaționaliza și vei vedea business-ul crescând pe zi ce trece, ești departe de adevăr. De acord că trebuie să gândești strategia afacerii, însă trebuie să și faci ceva pentru ca ea să devină realitate. Ca antreprenor, sunt lucruri pe care cu siguranță angajații tăi nu le pot face în locul tău (de altfel, dacă ar putea sau și-a dori, ar fi la rândul lor antreprenori) și s-ar putea să fii uimit de faptul că nu sunt chiar puține aceste lucruri. Prin urmare, dacă te gândești să începi o afacere care să aibă și succes, fii pregătit nu numai să gândești ce e de făcut, ci să și faci multe dintre lucrurile pe care ți le proiectezi!


4.PUTEREA EXEMPLULUI TĂU ESTE URIAȘĂ!

Un antreprenor de succes este cel care clădește imaginea propriei companii. Dacă tu vii la birou îmbrăcat neglijent, dacă îți lași hârtiile împrăștiate peste tot, dacă ai un vocabular suburban, dacă îți vorbești de rău clienții, dacă vii la birou la ora 12:00, când programul de muncă începe la ora 8:00, nu te aștepta ca vreunul dintre angajații tăi să se comporte altfel decât o faci tu. Niciodată afacerea ta nu va transmite mai mult decât ceea ce transmiți tu clienților, angajaților, partenerilor de afaceri. Prin urmare, ai grijă ca în permanență când mergi la birou sau la întâlniri sau când faci acțiuni cu impact asupra afacerii, să arăți celorlalți cea mai bună versiunea a ta. Puterea exemplului contează. Un exemplu bun nu generează neapărat rezultate bune, însă are șanse mult mai mari să o facă decât un exemplu de „așa nu”.


5.SUCCESUL AFACERII ESTE UN REZULTAT, NU UN OBIECTIV!

Când începi o afacere e normal să îți dorești să ai succes, numai că nu uita că succesul reprezintă întâlnirea dintre efort și șansă. Dintre cele două variabile, numai EFORTUL este cel care se află sub controlul tău. Prin urmare, fă tot ceea ce depinde de tine, accesează cât mai mulți clienți, mergi la cât mai multe întâlniri, încearcă să dai curs cât mai multor oportunități, stabilește cât mai multe legături cu oameni care pot contribui la dezvoltarea afacerii tale, fii deschis, onest și respectă întotdeauna regulile jocului. Fii pregătit să răspunzi provocărilor, fii pregătit să îți asumi responsabilități, învață, acumulează și fii pozitiv. Cu alte cuvinte, așteaptă ȘANSA!



Citește și despre:


#viziune #antreprenor #provocări #productivitate

#synesispartners #consultanță #strategie

59 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page